kontakt

Ing. Jitka Rosůlková

Choceradská 137
Svojetice 251 62

zahradnice@seznam.cz

tel. +420 605 816 168

růže- Sympathie- lastní pěstování

růže- Sympathie- lastní pěstování

VEŠKERÉ FOTOGRAFIE JSOU POŘÍZENY VÝHRADNĚ MOU OSOBOU A VZTAHUJÍ SE NA NĚ AUTORSKÁ PRÁVA.

  • "Zahrady zakládané v souladu s přírodou vyžadují velmi málo práce a skýtají mnoho radosti. Ponechme tedy přírodě volnou ruku a usměrňujme ji jen tam, kde je to nutné."

    kuchyňská zahrádka

    Výsadba rostlin příchuťových zásobující kuchyň. Běžně se tyto rostliny nazývají kořením, bylinkami a pod.

    Nejedná se o klasickou užitkovou zahradu, spíše o výsadbu zaměřenou na příležitostné osvěžení kuchyně a „ďobání“


    „rostliny příchuťové“ – bylinky polévkové Codex alimentarius definuje jako planě rostoucí rostliny využívané v kuchyni, např. popenec obecný, jitorcel kopinatý, řebříček obecný, rozchodník velký, sedmikráska, kerblík, violka vonná apod.

    Rostliny příchuťové, pěstované i planě rostoucí (např. majorán, pažitka, saturejka, kmín aj.) se nepočítají k polévkovým bylinám

    (prof. ing. Karel Kopec DrSc.)

    koření: jsou rozmanité rosltinné části, většinou sušené vyznačující se obsahem aromatikcýh nebo chuťově výrazných látek. Používají se k úpravě chuti, vůě, ale i vzhledu potravinářských výrobků a v kuchyni. Koření je skoupinou v širší skupině chuťových látek, kam patří např, sůl, ocet atd.

    Vzhledem k nemožnosti spočítat druhy rostlin na celém světě spadající do této skupiny, prolínají se zde skupiny kořeninovývch rostlin s rosltinami léčivými i vonnými.

    kořeninové zeleniny: pochutiny poskytující koření charakteristické vůně a chutě. Vzbuzují chuť k jídlu, vylučování trávicích šťav, podporují peristaltiku střev, vstřebávání živných látek, odděování a vylučování látek odpadních.

    lubgort.cz